Handleiding ondergrond

Handleiding ondergronden

Alle ondergronden dienen voor behandeling schoon, vetvrij, stofvrij en hechtend te zijn.

Bijzonderheden: Het is belangrijk dat geglazuurd tegelwerk wordt ontvet, vrijgemaakt van kit en daarna in de primer plus extra grip wordt gezet voordat u de ondergrond gaat uitvlakken met een cementgebonden materiaal. Als er nog losse tegels zitten dient u deze te verwijderen of weer vast te zetten. Na het egaliseren/vlak maken van de ondergrond kan het Beton Cire proces starten.

Dilatatievoegen ten alle respecteren.

Wanneer er in oppervlakken scheuren of barsten geconstateerd worden, moeten deze eerst gerepareerd worden. Het repareren van deze scheuren of barsten kunt u doen door middel van het aan brengen van gaasband en opvullen met epoxy of snel cement. Het kan altijd voorkomen dat er weer nieuwe scheuren of barsten in de ondervloer komen waardoor er dan ook scheuren in de Beton Ciré Original komen. Het is dan vaak moeilijk te constateren waar deze scheuren of barsten vandaan komen. Besteed daarom extra veel aandacht aan de aansluiting tussen de verschillende materialen en naden. Wanneer u twijfelt kunt u altijd nog de naden insnijden en deze later weer afkitten.

Diverse ondergronden Om de Beton Ciré Original aan te brengen, is het het beste dat de ondergrond helemaal vlak is. Het is niet mogelijk om met Beton Ciré Original hoogte verschillen te nivelleren. Beton Ciré Original wordt in een laagdikte van ongeveer 2 mm aangebracht.

Voordat de Beton Ciré Original kan worden geplaatst dient de ondergrond voldoende uitgehard te zijn. Cement dekvloeren moeten minimaal 28 dagen drogen en uitharden (restvocht max. 4%). Wanneer u vloerverwarming onder uw vloer heeft dient u het stook protocol te volgen. tevens is het vereist voor de ondergrond dat deze zo star mogelijk geconstrueerd is. Er kunnen scheuren ontstaan in de ondergrond, dit kan komen door het werken of uitzetten van de ondergrond. Voor deze scheuren zijn verschillende maatregelen te treffen om voortijdig deze risico’s in de ondergrond te verkomen zoals epoxy, wapeningsgaas met 3 lagen Beton Ciré Original.

Gips stucwerk op een bestaande of nieuwe wand

Het wordt niet aangeraden om gipsstucwerk of een cementgebonden Ardex R1als ondergrond te gebruiken in de badkamer. Een gips stucwerk en de Cementgebonden Ardex R1 kan geen vocht verdragen en het is dan ook af te raden om dit in natte ruimtes te gebruiken. Gebruik in de natte ruimtes altijd een cementgebonden pleister zoals Ardex A950. Indien nodig kunt u deze nog overtrekken met een Ardex S7 of de BC waterproofsysteem van Microdek.nl. Lees hiervoor altijd het productblad om deze op een juiste manier toe te passen.

Kalkzandsteen – Gasbeton – Ytong blokken

Wanneer u een van deze producten als ondergrond gebruikt, dient u deze goed voor te strijken met een primer. Het is dan verstandig om met bijvoorbeeld de Ardex A950  een cementgebonden stuklaag aan te brengen. In deze laag kunt u tevens kimband verwerken en bijvoorbeeld RVS stucprofielen waar nodig is.

Groene gipsplaten

Bij het gebruik van groene gipsplaten geven schroefgaten en naden het meeste risico op scheuren. Daarom moet u de schroefgaten dicht smeren en de naden afwerken met gaasband. Wanneer u dit heeft gedaan moet u de gipsplaten goed voorstrijken. We raden aan om in natte ruimten en condensgevoelige plekken een cementgebonden pleisterlaag aan te brengen. In deze laag kunt u tevens kimband verwerken en bijvoorbeeld stucprofielen waar nodig is. Voor deze cementgebonden stuclaag kunt u bijvoorbeeld de Ardex A950. Wel moet u goed op letten als u stucprofielen gebruikt RVS, dat u deze vast schroeft en niet alleen mee neemt met het sturen.

Hout voor aanrechtbladen of meubels

Bij het gebruik van hout als ondergrond, dient u wel watervast multiplex (mdf) of groene spaanplaat te gebruiken. Wij raden u aan om geen gefineerde platen of betonplex te gebruiken. Wanneer u verschillende  platen gebruikt moet u deze geheel verlijmen met bruislijm of houtlijm, maar ook geheel verschroeven met RVS schroeven. Als u dit heeft gedaan dient u de schroefgaten dicht te smeren met 2 componenten vuller. Zodra het droog is maak je het vlak door middel van schuren. Daarna breng je gaasband op de naden aan en werk je het af met primer plus extra grip. Let op hout adviseren wij niet te gebruiken voor een buitenkeuken of blad.

Bestaand beton en cementdekvloer

Voordat u gaat beginnen op bestaand beton of op een cementdekvloer dient u vooraf de vloer te ontvetten, ontkalken en de vloer moet stofvrij zijn. Wanneer er in oppervlakken scheuren of barsten geconstateerd worden, moeten deze eerst gerepareerd worden. Het repareren van deze scheuren of barsten kunt u doen door middel van het opvullen met epoxy of snel cement. Het kan altijd voorkomen dat er weer nieuwe scheuren of barsten in de ondervloer komen waardoor er dan ook scheuren in de Beton Ciré Original komen. Het is dan vaak moeilijk te constateren waar deze scheuren of barsten vandaan komen. U kunt vooraf een epoxy schraaplaag aanbrengen of breng over de gehele oppervlakten een wapeningsgaas aan en 3 lagen Beton Ciré Original om de scheuren te voorkomen.

Nieuw beton en cementdekvloer

Voordat u gaat beginnen op bestaand beton of op een cementdekvloer dient u vooraf de vloer te ontvetten, ontkalken en de vloer moet stofvrij zijn. Wanneer er in oppervlakken scheuren of barsten geconstateerd worden, moeten deze eerst gerepareerd worden. Het repareren van deze scheuren of barsten kunt u doen door middel van het opvullen met epoxy of snel cement. Het kan altijd voorkomen dat er weer nieuwe scheuren of barsten in de ondervloer komen waardoor er dan ook scheuren in de Beton Ciré Original komen. Het is dan vaak moeilijk te constateren waar deze scheuren of barsten vandaan komen. U kunt vooraf een epoxy schraaplaag aanbrengen of breng over de gehele oppervlakten een wapeningsgaas aan en 3 lagen Beton Ciré Original om de scheuren te voorkomen.

Tegelwerk

Wanneer u tegels als ondergrond gebruikt dient u deze voor te strijken met primer plus voor niet zuigende ondergronden. Als de primer opgedroogd is moet u de voegen ruim dichten met Beton Ciré Original of door middel van cementgebonden stuc bijvoorbeeld Ardex A950. Wanneer u dit heeft gedaan ontstaat er een mooie gladde ondergrond zonder voegen.

Aanbevelingen voor de badkamer Als ondergrond in badkamers kunt u het beste producten van steen gebruiken. De producten die u daar voor kunt gebruiken worden hieronder vermeld.

Gasbeton – Ytongblokken – Gipsblokken Groene of blauwe gipsplaat – Aquapanel Grove betonnen of bakstenen bouwmuur

Wanneer u een van deze ondergronden gebruikt wordt er door middel van  Ardex 950 een cementgebonden stuclaag aangebracht om de naden en overgangen in de ondergrond zo vlak mogelijk te maken. De hoeken worden met RVS stucprofielen afgewerkt en de naden in natte en condensgevoelige ruimtes met kimband. De stucprofielen kunnen onder de voorlaag vlak worden weggewerkt. De kimband na de uitvlaklaag worden aangebracht.

Wanneer u een overgang heeft van de wand naar de vloer dient u dit altijd af te werken met kimband. Ook de verticale naden in het natte deel moeten worden afgewerkt met kimband. De andere naden in de ruimte moeten afgewerkt worden met gaasband of kit.

Niet geschikte producten als ondergrond bij een Beton Ciré Afwerking.

Veelal krijgen wij te horen dat er in de badkamer een tal van producten zijn aangebracht welke niet geschikt zijn voor een Beton Ciré afwerking. In onderstaande lijst hebben wij de producten opgenomen welke niet worden geadviseerd voor gebruik in de doucheruimten. Ardex R1, AquaStuc op gipsbasis, MP75, Diverse gipsproducten.

Onderhoud

Voor uitgebreid advies kunt u altijd contact opnemen met Beton Ciré showroom 085 004 1333

Beton Ciré Microdek is niet aansprakelijk voor eventuele fouten bij het zelf aanbrengen van Beton-Ciré.

Informatie op deze website

De informatieve op dit blad komt voort uit onze productkennis en ervaring. Om dat er verschillende gebruiksvormen, toepassingsmanieren en verplichtingen van toepassingsvoorwaarden of kenmerken van het product, zijn deze gegevens alleen als informatief bedoeld en kunnen niet beschouwd worden als juridische verplichting.